22/1/12

ANGEL FOOD CAKE DE XOCOLATA



D’ençà que va aparèixer el Internet a la meva vida s’han obert un ventall, infinit, de  possibilitats noves de fer i de conèixer. Una d’elles és posar al meu abast la cuina d’altres països .
I com m’agrada molt provar coses noves , he trobat en el Blog El rincón de Bea  un pa de pessic  Nord-Americà  anomenat Angel food , que com el seu nom indica és un “menjar d’àngels “ .  És un pa de pessic fet principalment amb clares d’ou , porta molt poca farina i no s’engreixina  el motllo, per tal de que la massa repti,  literalment,  per les seves parets. La seva particularitat més important, és que per mantenir la seva esponjositat,  s’ha de refredar cap per avall , amb un motllo especial, que té unes potes per aquest fi.
Aquestes festes, la meva cosina Agnès que té el blog De buen comer y algo más, i que aguanta pacientment les meves dèries culinàries i la meva  fal·lera  als motllos i estris de cuina , me n’ha regalat un. Així que , primer vaig fer l’ Angel food  clàssic, però va desaparèixer abans de ser immortalitzat  per una fotografia.
 Avui he fet aquest en versió xocolata, i he procurat fer les fotos ràpid , doncs ja tenia ven a prop una colla de depredadors .   
  

 Angel food cake de xocolata:
Ingredients :
-9 clares d’ou ( jo les he posat pasteuritzades)
-1/4 cullereta de sal
-1 cullereta de cremor tàrtar
-200 gr. sucre
-2 culleretes de extracte de vainilla
-75 gr. farina
-40 gr. cacau sense sucre (Cacau Valor)


Procediment:
1-Barrejar les clares amb el cremor tàrtar i la sal, una miqueta.
2-Montar les clares a punt de neu.
3-Posar la vainilla i mesclar.
4-Afegir el sucre, poc a poc, sense deixar de batre.
5-Tamisar la farina amb el cacau i barrejar poc a poc amb les clares.
6- Repartir la massa en un motllo d’alumini sense engreixinar, i coure  a 170 graus,durant 40 minuts aproximadament . Podem fer la prova del punxó als 25 0 30 minuts.
7-Treure’l del forn i deixar refredar cap per avall, durant una hora .
Aquest pas és especialment important, perquè és al que fa que el pastís es mantingui alt i no s’enfonsi un cop fred.
8-Per desemmotllar, passar un ganivet pel voltant del motllo i pel tub central per tal de desenganxar-lo.
Es pot acompanyar amb una bola de gelat de vainilla o nata.
Si no tenim aquest motllo es pot utilitzar un motllo amb tub central que no sigui antiadherent  i refredar sobre una reixa.

12/1/12

CREMA DE CIGRONS AMB ESPINACS AL VAPOR


 Ja han passat les festes de Nadal, i anem força tips de tantes trobades gastronòmiques. Ara toca fer bondat i tornar a la rutina, els horaris ordenats i els menjars lleugers.
Per introduir les llegums a la dieta diària, faig aquesta crema de cigrons, que és molt suau i lleugera. Amb els espinacs fan un plat molt nutritiu . A casa agrada molt.



Crema de cigrons amb espinacs al vapor

 Ingredients:
-300gr de fulles d’espinacs fresques i netes
-120gr de cigrons secs o farina de cigrons.
-200gr de cebes pelades i tallades en quatre trossos.
-200gr de pastanaga tallada a trossos
-150gr de nap tallat
-3 grans d’all
-50gr d’oli d’oliva suau
-1 cullereta de sal
-Pebre
-1000gr d’aigua
-Dauets de pernil fregit.


Procediment tradicional:
1-Col·locar els espinacs a la safata del vapor .
2-A la olla posar l’aigua,la farina de cigró, la ceba, el nap, la pastanaga, els alls, l’oli i la sal.
3-Col·locar la safata en la seva posició, tapar i coure 25 minuts.
4-Reservar els espinacs, i triturar la resta fins aconseguir una crema fina. Salpebrar al gust.
5- Servir amb els espinacs pel damunt i uns dauets de pernil fregit.
 
 Procediment Thermomix:
1-Col·locar els espinacs en el Varoma  i reservar.
2-Triturar els cigrons 30 segons , velocitat 9.
3-Afegir l’aigua, la ceba, el nap, la pastanaga, els alls, l’oli i la sal.
4-Col·locar el Varoma en la seva posició i programar 25 minuts, Temperatura Varoma, velocitat 1.
5-Retirar el Varoma, tapar amb el gotet i triturar 2 minuts , velocitat 8-9. Salpebrar al gust.
6- Servir amb els espinacs pel damunt i uns dauets de pernil fregit.